Stappenplan

  1. Een vrijblijvend oriënterend gesprek met jou en – als het even kan – met je ouders om kennis te maken en je vragen rondom je studiekeuze scherp te krijgen.
  2. Daar stemmen we dan het programma op af. We gaan bijvoorbeeld dieper in op je belangstelling, je studiecapaciteiten, persoonlijkheid, kwaliteiten, leerstijl, werkhouding en de samenhang daartussen. Vervolgens gaan we samen kijken naar passende studies of – bij profielkeuze – naar het best passende profiel.
  3. Dat doen we in twee of meer uitgebreide gesprekken. Je krijgt dan ook tests en opdrachten voorgelegd. Dat zijn handige hulpmiddelen en ‘praatpapieren’.
  4. Vóór de start krijg je als huiswerk een biografieopdracht met vragen. Die biografieopdracht bespreken we in het eerste gesprek. Aan de hand daarvan bespreken we de prioriteiten.
  5. Tussen afspraken door heb je tijd om zaken te laten sudderen, je te oriënteren en huiswerkopdrachten te maken.
  6. De bevindingen en conclusies bespreken we samen met je ouders in een apart gesprek.
  7. Aan het einde van het traject krijg je een uitgebreide schriftelijke samenvatting als handig naslagwerk.
  8. Ook als je op een later moment vragen hebt of behoefte aan nader overleg, kun je altijd bij me terecht. Dat geldt ook voor je ouders.

!

Maar leun nog niet achterover als je weet welke opleidingen bij je passen. Je moet op pad en op locatie informeren, ervaren en met eigen ogen zien of de opleiding inderdaad de moeite waard is. Met je vragen en aandachtpunten in de hand open dagen en meeloopdagen meemaken; een of meer beroepsbeoefenaars interviewen en met hen meelopen. Zorg dat je weet wat je te wachten staat, wat er van je verwacht wordt en wat je ervan vindt. Dan kun je beslissen je of je er echt voor wilt gáán en hoe je door moeilijker tijden heen kunt komen.